ديك رومى فى الفرن Turkey



احنا كمصريين معروفين بالكرم، خصوصا فى بيوتنا وأكتر حالة بنكون فيها فى شدة الكرم والجدعنة، بتكون مع الضيف أو الغريب. جزء أساسى من فكرة الكرم، بتبقى الكرم على موائد الأكل؛ لما تزور حد وتلاقيه فارد لك سفرة طول بعرض ومشكل لك من كل الأصناف حاجات ومحتاجات، ومتبقاش عارف تاكل إيه والا إيه؛ تعرف بينك وبين نفسك إنه بيحبك وبيرحب بيك، ولو العكس، يبقى غالبا مش عايزك تعتب باب بيته تانى. 

ستات وبنات الأسرة بيبذلوا مجهود رهيب عشان يرضوا ضيوفهم، وكل واحدة بتتسابق فى فنون الطهى، وتستعرض إمكانيات نفسها فى الأكل عشان تبهر اللى حواليها، ويفضلوا يحكوا ويتحاكوا بأكلها وسفرتها وشطارتها.
طيب لما يكون جاى لنا ضيوف نطبخ لهم إيه؟! كل واحدة بتختار غالبا الأصناف اللى هى فعلا شاطرة فيها ومتمكنة من عماليها عشان تبقى فى الأمان، وفى واحدة بتحب تخوض مغامرة جديدة على سفرتها مع ضيوفها وتعمل أصناف، أو على الأقل صنف، مسبقش إنها عملته قبل كده، وهى وبختها طبعا J
من الأكلات المشهورة جدا فى أغلب دول العالم وخصوصا أمريكا الشمالية، الديك الرومى، بتكون وجبة الديك الرومى أساسية على السفرة فى موسم الكريسماس وراس السنة.. الديك الرومى لحمه جميل وطرى، مُفضل عند الكتير من الناس، بس لما احنا كستات بيتقال قدامنا اسمه بنخاف ونتخض، يمكن بنخاف يبوظ مننا وتبقى فلوسه راحت على الأرض، ويمكن بنخاف منعرفش نسويه كويس فى البيت.. النهاردة فى مدونتنا هنتعلم إزاى نعمل الديك الرومى فى البيت ببساطة وسهولة ونقول لكل الدنيا إننا شاطرين أوى وجامدين أوى فى المطبخ. 

فوائد لحم الديك الرومى

يُعد لحم الديك الرومي من أفضل أنواع اللحوم و من الممكن أن نقول أنه يعد بديل صحي جداً للحوم الحمراء و ذلك لأنه منخفض الدهون على عكس اللحوم الحمراء التي ترتفع بها نسبة الدهون مما يكون سبباً رئيسي في إصابة من يقبل على تناولها بكثرة، بارتفاع نسبة الكوليسترول و زيادة الوزن. ويمتاز لحم الديك الرومي بقيمته الغذائية العالية حيث إنه يحتوي على مجموعة رائعة من العناصر المهمة لصحة الانسان مثل البروتينات، والفسفور، والزنك، والسيلينيوم، والفيتامينات خاصة فيتامين ب المفيد للأعصاب.
تُعتبر العناصر الغذائية الموجودة به تمنع عسر الهضم، وتحمي من الاصابة باضطرابات المعدة.

المكونات:

ملعقة طعام توابل دجاج
4 ملعقة شاى ملح طعام
1 ملعقة شاى فلفل أسود
1 ملعقة زنجبيل بودرة
1 ملعقة شاى قرفة ناعمة
1 ملعقة شاى ببريكا
2 حبة بصل أبيض مُقطع أرباع
أعواد من الروزمارى والكرفس الطازج
ملعقة كبيرة بقدونس مفروم
3 فصوص ثوم مفروم
2 ملعقة زبدة كبيرة
1/2 كوب زيت زيتون
2 حبات ليمون أضاليا

طريقة التحضير:

يُغسل الديك الرومى غسلا جيدا ويُنقع فى وعاء كبير به ماء وملح لمدة 24 ساعة، داخل الثلاجة (البراد)، قبل البدء فى عملية تحضيره، وذلك ليحتفظ لحم الديك الرومى بطراوته.
تُخلط جميع التوابل  جيدا مع بعضها البعض، وتقلب جيدا.
يتم تتبيل الديك الرومى جيدا من الداخل والخارج باستخدام خلطة التوابل.
يتم تحضير حشوة داخلية أسفل جلد الديك الرومى فى منطقة الصدر، حيث تُوضع الزبدة ويُخلط معها البقدونس المفروم والثوم المفروم ويبدأ فرد هذا الخليط أسفل جلد الديك الرومى بحيث تُغطى مساحة الجلد فى منطقة الصدر بالكامل.

يُدهن صدر الديك الرومى من الخارج بزيت الزيتون وذلك لحماية طبقة الزبدة من أن تحترق أثناء التسوية فى الفرن، ولإعطاء الجلد مظهرا مقرمشا.
تُوضع حبات البصل المُقطع داخل تجويف الديك الرومى للحفاظ على طراوة لحم الديك، ويُضاف لها حبة من ليمون الأضاليا، وبعض أعواد الروزمارى والكرفس لإعطاء الرائحة الزكية.
يتم وضع الديك الرومى فى صينية عميقة، يتم توزيع أعواد الروزمارى والكرفس الطازج والليمونة داخل الصينية وذلك لتُكسب الديك رائحة طيبة أثناء التسوية.

يوضع حوالى ا لتر من الماء فى صينية الفرن لتُساعد على عملية التبخير والتسوية.
يُوضع الديك الرومى فى الفرن على درجة حرارة 220°م لمدة ربع ساعة حتى يأخذ اللون الذهبى البنى.
يُستخرج الديك الرومى من الفرن بعد ربع ساعة، ويتم خفض درجة حرارة الفرن إلى 180°م ويترك فى الفرن حتى تمام السواء.

لتحديد عدد ساعات تسوية الديك الرومى فى الفرن، نحسب مُدة نصف ساعة تسوية لكل كيلو جرام من وزن الديك الرومى، فإذا كان وزن الديك 6 كيلو جرام، فإنه يحتاج إلى 3 ساعات تسوية فى الفرن، وهكذا.

يُراعى بعد استخراج الديك الرومى من الفرن، تركه مدة ساعتين ليبرد، قبل عملية التقطيع.

1 comment:

© Gowael7alla Team Eman & Israa 2017. Powered by Blogger.